Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Project: Wentworth House
Architects: MHN Design Union
Location: Sydney, Australia
Photographs by: Richard Glover

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Wentworth House by MHN Design Union

MHN Design Union is an Australian studio based in Sydney and who have gained some recognition for one of their projects called the Wentworth House. It is located in Vaucluse, a suburb of Sydney, Australia whose design brief was to provide a large home that will blend into its surroundings.

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

The site is located on the southern ridges of Sydney Harbour at the crest of a gully which feeds into Vaucluse Bay. It is heavily wooded with mature eucalypt and palm trees dotted around the site. The site is characterised by a series of sandstone rock shelfs which occur at various heights as you descend down from the street level.

The design brief was to provide a family home which provided generous amenity yet sat quietly within the landscape. Our intent was to capture the story of the site through the design of the house. From the outset we wanted to merge the house and land in a seamless way. Our response was to create a series of planar elements in both plan and section to define the spaces which interlock and extend into the landscape. Overlaying this idea is the linking stair which threads through the levels twisting and turning like a piece of rope. The blade walls are parallel and orientate to the north east with the ends open or glazed thus providing transparency and openness to light, ventilation and harbour views.

In section, the multiple floor levels are treated like cascading platforms and echo the existing rock shelf. These platforms serve to lower you through the house similar to an initial discovery of the site. The stair is central to this experience with the primary spaces extending from it like eddies from a stream. These spaces are quiet and reposed yet maintain their visual connection to the circulation spine. The swimming pool extends the living space and sits high above the ground almost touching the tree canopy.

Emphasising the experiential sequence is a sense of materiality and texture with off form concrete, recycled Ironbark, Burnt Ash and Basaltina stone forming the primary palette. The sense of touch is heightened with the warmth of the native timbers complementing the smooth finishes of the concrete walls and stone floors.

MHN Design Union

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

Wentworth House by MHN Design Union in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Project: Concord House
Architects: Studio Benicio
Location: Concord, Sydney, Australia
Area: 2,475 sq ft
Photographs by: Katherine Lu

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Concord House by Studio Benicio

The Concord House is a contemporary, low maintenance four bedroom residence designed by Studio BenicioThis 2,475 square feet dwelling is located in Concord, a suburb in the inner West of Sydney, Australia.
The unique exterior design and layout of the home is an homage to the owners who wanted concrete as the main material. This has resulted in a lot of space that can cater to the four member family’s daily lifestyle.

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Built almost entirely from concrete, this striking new home by Studio Benicio makes a solid statement in Concord, a suburb of Sydney.

The low maintenance, contemporary four bedroom house has been designed to showcase the owners’ love for concrete and replaces the existing red brick cottage. “The clients, a family of four, own and operate a formwork business, which in turn has garnered them a great love and appreciation for concrete, and they wanted their new house to feature this throughout.” explains Ian Bennett from Studio Benicio.

Concrete was an unusual choice for this suburban neighbourhood, but made perfect sense for the clients. Combined with white ALUCOBOND®, the home is crisp and will be virtually maintenance free.

One way to reduce the scale of the house due to limited site size was to create an indoor/ outdoor space that works as one. A retractable glass roof over the outdoor area lets light into the space and allows for year-round use. In the interior, a black box seems to be cut out of the walnut kitchen and black bi-fold doors open out to the grassed rear yard.

The mix of materials provides cutting-edge design paired with a comfortable and cosy atmosphere.
The challenge was to design something quite contemporary, incorporate all items in the brief (which included keeping the existing pool), but to avoid any flourishes which would mean the home would not comply with building regulations – all on a modestly sized site.

Studio Benicio

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

Concord House by Studio Benicio in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Project: Ward House
Architects: Sam Crawford Architects
Location: Roseville, Sydney, NSW, Australia
Photographs by: Brett Boardman

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Ward House by Sam Crawford Architects

Sam Crawford Architects have undertaken a renovation project of the Ward House that is located within a heritage conservation area in Roseville, a suburb of the Upper North Shore of Sydney, Australia.
The house itself originates from the 1950s and was originally built in the Post War Austere Style, but it has already undergone an extension in the 1980s, although this extension didn’t do it much good. In fact, the architects decided it was best to remove the extension that broke away from the house’s original style. They’ve also redesigned and reconfigured the interior areas, successfully providing a modern living space to the owners.

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

This 1950 Post War Austere Style dwelling sits within a heritage conservation area in Roseville, and had already undergone a problematic extension in the 1980s. Whilst presenting a single storey towards the street, the sloping site left the rear of the house perched giddily above the garden, providing no connection to the outdoors, whilst the western sun beat unmediated into the family areas. The brief included reconfiguring some internal rooms to provide a modernised bathroom, laundry and master bedroom, whilst providing a contemporary kitchen, dining and living space with deck.

By removing the unoriginal extension and stepping the new volume gently down the slope, the new house achieves a much better physical and visual connection to the garden without doing away with the sense of elevation over its surrounds. The new masonry extension is slightly offset outside of the existing side walls, delineating old from new with a respectful nod. A corrugated skillion roof tucks beneath the existing roof to the rear and soars up to the north in one simple gesture, with deep framed volumes sitting collected beneath, moderating the sun and providing framed views into the garden. The result is a home that is quintessentially Australian, combining recycled materials and ESD principles within a lush, tree-filled setting that can only be guessed at from the street. Glimpses of green and blue are never lacking in the new sun-splashed living areas and bathrooms, whilst the main bedroom feels like a secluded treehouse thanks to clever planning and view-framing.

Sam Crawford Architects

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

Ward House by Sam Crawford Architects in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Project: Cricket Pitch House
Architects: Scale Architecture
Location: North Bondi, Sydney, NSW, Australia
Area: 2,551 sq ft
Photographs by: Brett Boardman

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Cricket Pitch House by Scale Architecture

Scale Architecture have designed the Cricket Pitch House in one of Sydney’s well-established suburban areas – North Bondi. It was designed to suit the owner’s wishes who requested that there is enough space in the backyard to make it suitable for cricket with the family. This requirement dictated the layout of the land so the architects decided to go for a linear organization of the home, effectively creating a backyard with the ideal dimensions for a cricket pitch.
The interior of the home is filled with natural light. There are plenty of windows that make sure of it while the pitched roof that runs diagonally across the building creates four different facades, allowing even more solar exposure.

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

The Cricket Pitch House is a free standing dwelling in North Bondi, in Sydney’s eastern suburbs.

The client’s brief for a five bedroom house is centred on a garden suitable for backyard cricket for the growing family.

Located in a well-established suburban part of Sydney, the building’s form recalls the pitched roofs of its environs. The roof ridge runs diagonally across building, creating four different facades, each responding to their orientation.

The linear organisation of the house creates a long north-facing side yard that maximises solar access to the house, while also forming the ideal dimensions for a backyard cricket pitch.

Finely detailed board finished concrete provides texture and mass to the study and entry spaces, while large timber framed glass sliding doors open from the dining and living spaces to the garden.

The upper brick volume is punctured by horizontal windows, framed by painted steel surrounds that protect the glass from the intense summer sun.

A light-filled stair void makes a transverse cut through the plan, provides separation between programs and is expressed on the façade with a large steel vertical window.

Working closely with Landscape Architect, Sue Barnsley, the roof garden, backyard meadow and indigenous grove are reimagined to contain native flora purposefully selected to attract birds and insects endemic to the area.

Scale Architecture

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

Cricket Pitch House by Scale Architecture in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

Project: The Dairy
Architects: Those Architects
Location: Sydney, Australia
Area: 2,152 sq ft
Photographs by: Luc Remond

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

The Dairy by Those Architects

At first sight, you will probably think that this building is a luxurious, modern villa but you will be baffled to find out that this modern structure is actually a sales office for a dairy farm.
It is located in Sydney, Australia and it was designed by a local studio, Those Architects who have been hired by a real-estate firm to attract a buyer to the site. It is a single story residence that aims to transform how a sales office looks like, but that’s not all about it. This design has a higher and more important goal – to help transform the agricultural site into a new residential community.

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

Most on-site property sales offices are pragmatic structures that sit alone, often uncomfortably, on large tracts of land: temporary, prosaic and utilitarian beasts, there to serve a short term purpose, and no more.

We see this as a discrete work of architecture, designed to inform the potential purchaser about the place where they may live, and how it might feel to live there.
It’s all about the architecture. So, for example, unlike most sales offices, it has no signage, and is carefully calibrated to covey an experience of its place.

Those Architects

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

The Dairy by Those Architects in Sydney, Australia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,